socratesXreflect_alt

Katar'dan Kalanlar

5 dk

Çok sayıda futbol/spor yazarına göre tarihin en iyi Dünya Kupalarından biri geride kaldı. Yasaklamalar, tribünlerdeki boşluklar nedeniyle eleştiriler ve olumsuzluklar içerisinde başlayan turnuva, Arjantin ile Fransa arasındaki şimdiden tarihin en iyi finali olarak kabul edilen karşılaşmayla sona erdi. 29 gün süren turnuvada akılda kalan olayların yanı sıra çok fazla gündeme gelmeyen konuları da derleyip toparladık.

1

Katar'da turnuvaya ev sahipliği yapan stadyumlardan biri olan Stadyum 974'ün ömrü 13 maçla sınırlı kaldı. Adını, taşındığı 974 konteynerden alan stadyum, Arap Kupası'yla 30 Kasım 2021'de açılmıştı. 5 Aralık'ta oynanan Brezilya-Güney Kore karşılaşmasıyla misyonunu tamamlayan 44 bin kişilik stadyum, sökülerek Tunus'a hediye edilecek.

2

İran Milli Takımı bu Dünya Kupası'nın en fazla akılda kalan anlarından birine imza attı. İngiltere karşılaşması öncesinde milli takım oyuncularının ülkelerinde yaşanan olaylar nedeniyle rejimi protesto etmek için milli marşı söylememeleri tüm dünya basını tarafından manşetlere taşındı.

3

Dünya Kupası'nın ilk günlerinde yaşanan pazıbent olayı da turnuvanın akılda kalan olayları arasında yer aldı. Yedi Avrupa ülkesinin futbol federasyonları, FIFA'nın sarı kart cezası tehdidi karşısında milli takım kaptanlarının karşılaşmalarda gökkuşağı desenli 'OneLove' pazıbendini takmayacaklarını kararı eleştirerek açıkladı. Almanya Milli Takımı bu kararı, Japonya maçı öncesindeki fotoğraf çekimi sırasında ağızlarını kapatarak protesto etti.

4

Turnuva öncesinde stadyum içerisinde alkollü içecek satışına izin verileceği açıklanmıştı. Turnuvanın başlamasına bir gün kala bu karardan vazgeçildi. Konu, turnuvanın ilk günlerinde İngiliz basınında, turnuvayı takip eden gazetecilerin Katar'da nerede alkollü içki bulunabileceğine ilişkin yazılarıyla gündeme geldi.

5

Üç gazetecinin ölümü, Dünya Kupası'nın üzücü yanlarından biriydi. Son 30 yılda ABD'deki futbolun gelişimine büyük katkıda bulunan eski Sports Illustrated muhabiri Grant Wahl'un yanı sıra Al Kass televizyonu için çalışan Katarlı fotoğrafçı Khalid Al-Misslam ve ITV'nin teknik işler direktörü Roger Pearce da turnuvada hayatını kaybeden isimler oldular. Wahl, Arjantin-Hollanda, Pierce da Galler-ABD karşılaşması sırasında yavaş büyüyen ve tespit edilemeyen aort anevrizmasının hemoperikardiyum ile yırtılması nedeniyle hayatlarını kaybettiler.

6

Penaltı vuruşlarının kurtarılma yüzdesinin en yüksek olduğu Dünya Kupası'na Katar ev sahipliği yaptı. Arjantin kalecisi Emiliano Martinez, Fas file bekçisi Yassine Bounou ve Hırvatistan kalecisi Dominik Livakovic, kurtardıkları penaltı vuruşlarıyla takımlarının başarılarında önemli pay sahibi oldular.

7

Japonya bu Dünya Kupası'nda hem oynadığı futbolla hem de soyunma odasıyla gündeme geldi. FIFA, Uzak Doğu ülkesinin oynadığı her karşılaşmanın ardından soyunma odasını derli toplu ve temiz halde bırakmalarını sosyal medya hesaplarından fotoğraflar paylaşarak futbolseverlere duyurdu. Japonlar soyunma odasını temizlerken, kâğıt katlama sanatları origamiden de örnekler bırakmayı ihmal etmedi.

8

FIFA 2022 Dünya Kupası'yla birlikte "sahipsiz top yüzdesi" kavramıyla da tanıştık. Maçlarda topla oynama yüzdesi istatistiklerine sahipsiz top kavramının da eklenmesi bu turnuvanın istatiksel anlamda en fazla dikkat çeken konularından biri oldu. FIFA, dijital hub'ı üzerinden maç öncesinde, sıralamasında ve sonrasında paylaştığı istatistiklerle tarihin istatistik açısından en doyurucu Dünya Kupası'nı yaşattı.

9

Turnuva öncesinde kimsenin gruptan çıkmak için şans vermediği Fas; Hırvatistan, Belçika ve Kanada'yı geride bırakarak grubundan lider olarak çıktı. Kuzey Afrikalılar bununla da yetinmedi. İspanya ve Portekiz'i de eleyerek yarı finale yükselmesi ve bunu başarırken de kalesinde rakip oyuncuların gol atmasına izin vermemesi turnuvanın en fazla akılda kalan olayları arasında yer aldı. Dünya Kupası tarihinde yarı finale kalan ilk Afrika takımı olan Fas, elde ettiği başarıyla tüm Arap dünyasının kenetlenmesini de sağladı. Fas'a sadece Arap ülkeleri destek vermekle kalmadı. İsrail'in önde gelen gazetelerinden The Jerusalem Post da yarı finalde Fransa ile karşılaşacakları gün ilk sayfasının tamamını Fas ayırdı ve "Bugün hepimiz Faslıyız" manşetiyle çıktı.

10

Hollanda Teknik Direktörü Louis van Gaal ile Portekiz Teknik Direktörü Fernando Santos'un basın toplantılarında gazetecilerin sorularıyla zaman zaman canları sıkıldı. Van Gaal, takımın oynadığı oyundan memnun olmayan gazetecilere verdiği ters cevaplar ile gündeme geldi. Santos ise her basın toplantısında kendisine ve futbolculara yöneltilen bitmek bilmeyen Cristiano Ronaldo soruları karşısında memnuniyetsizliğini açıkça gösterdi.

11

Tarihin en kompakt Dünya Kupası'nda turnuvayı yerinden izleyen futbolseverler ilk kez tüm maçları izleme şansına sahip oldu. Turnuvayı yerinde takip edenler, Katar'ın komşusu olduğu ülkelerde konakladı. Dünya Kupası boyunca Dubai'den 1290 uçuş yapılırken 130 bin futbolsever seyahat etti. Dubai'den Doha'ya günlük ortalama seyahat eden kişi sayısı 4 bin 500'ü buldu.

Socrates Dergi