socratesXreflect_alt

2036 Olimpiyatları’nda Altın Madalya’ya Uzanan Kuzey Tunçelli ile Konuştuk

5 dk

Bu röportajda yer alan tüm metinler ve görseller yapay zeka ile üretilmiştir. Verilen cevaplar gerçek sporcular değil, 2036’da altın madalya kazanacağına inandığımız sporcular adına yapay zeka vermiştir.

2036 Olimpiyatları’nda altın madalyaya uzanarak tarih yazan milli yüzücümüz Kuzey Tunçelli ile bir araya geldik. Madalyayı, kariyer yolculuğunu, gençlere tavsiyelerini ve 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı konuştuk. Keyifli okumalar…

Öncelikle bu büyük başarı için tebrikler! Serbest stilde 1500 metrede altın madalya alarak hepimizi mutlu ettin. Neler söylemek istersin?

Çok teşekkür ederim! Hala rüyada gibiyim. Çocukluğumdan beri olimpiyatlarda yarışmak ve madalya kazanmak istiyordum. Bunun için çok çalıştım, çok fedakarlık yaptım. Aileme, antrenörüme, arkadaşlarıma ve bana destek olan herkese çok minnettarım. Bu madalya onların da başarısı.

Final yarışı günü nasıl bir ruh hali içindeydin? Bu olimpiyatlara ikinci katılışın. İlk gelişinde altıncı olmuştun. Bu sefer daha yukarılarda olman bekleniyordu ama altın madalya aklından geçiyor muydu?

Final yarışı günü çok heyecanlı ve gergindim. Bu olimpiyatlara çok iyi hazırlandım. Kendimi hiç olmadığım kadar güçlü hissediyordum. İlk gelişimde altıncı olmuştum ama bu sefer daha iddialıydım. Altın madalya düşüncem vardı ama bunu çok da dile getirmiyordum. Kendime inanıyordum ama çok güçlü rakiplerle yarıştık. Kendimi havuza bırakıp elimden gelenin en iyisi yaptım.

Türk spor tarihinin yüzme branşındaki ilk altın madalyası bu. Türkiye'de yüzmenin geleceğini değiştireceğinizi düşünüyor musun?

Evet, bunun Türkiye’de yüzmenin geleceği için çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Yüzme, Türkiye’nin dünyada başarı geleneğine sahip olmadığı bir alan. Bu yüzden yüzücülerimiz çok fazla destek görmüyor. Umarım bu başarı genç yüzücülerimize ilham verir ve daha çok insan yüzmeye ilgi duyar. Türkiye’de yüzmenin gelişmesi için daha çok tesis, ekipman ve antrenör gerekiyor. Bu da gösterilen ilgi ve sponsorlarla mümkün.

Sen yüzmeye nasıl başlamıştın? Sonrasında nasıl motive oldun?

Yüzmeye ailemin yönlendirmesiyle başladım. Küçük yaşlardan itibaren suda olmayı çok seviyordum. Anne ve babam bu sevgimi görüp beni yüzmeye yazdırdı. Sekiz yaşından beri yüzüyorum. Ben yüzmeyi spor olarak da çok sevdim, hocalarım da bu alanda yeteneğim olduğunu söylediler. Genç yaşlarda kendi yaş grubumda tüm zamanların en iyi derecelerini elde ettim. Bu beni çok motive etti. Yüzmede daha ileri gitmek istedim. Michael Phelps gibi bir yüzücü olmak hayalimdi. Onun antrenman programlarını, röportajlarını araştırdım. Olimpiyatlar da çocukluğumdan beri tek hayalimdi.

Bundan sonrası için hedeflerin neler? Kendini nasıl motive edeceksin?

Bundan sonrası için hedefim olimpiyatlarda daha fazla madalya kazanmak ve rekor kırmak. Kendimi hep yapabileceğimden fazlasına zorlamak istiyorum. Buralara limitlerimi zorladığım, çok yoğun antrenmanlar yaparak geldim. Olimpiyat için başka şansım da yoktu. Ayrıca Türkiye’de yüzmenin gelişmesine katkıda bulunmak istiyorum. Genç yüzücülere mentorluk yapmak, onlara destek olmak istiyorum.

Michael Phelps'ten çok etkilendiğinizi söylemiştin. Onun dışında sana ilham veren isimler var mı?

Elbette! Türk sporculardan Alperen Şengün’ün kariyeri çok ilham verici. Onun dışında efsanelerden Serena Williams’ı ve Erling Haaland’ı sayabilirim.

Bu seviyede spor yapmak oldukça zorlayıcı ve stresli. Fiziksel gücün ve antrenmanların dışında zihinsel olarak da güçlü olmanız gerekiyor. Bunun için neler yapıyorsun? Hobilerin, zihnini boşaltmak için yaptığın faaliyetler var mı?

Evet, haklısınız. Bunun için ben de bazı şeyler yapıyorum. müzik dinlemeyi çok seviyorum. Müzik beni rahatlatıyor. Bir de kitap okumayı seviyorum. Kitaplar bana farklı dünyaların kapılarını açıyor ve hayal gücümü geliştiriyor. Arkadaşlarımla vakit geçirmeyi seviyorum, onlar olmadan yapamazdım. Onlarla sohbet etmek, eğlenmek, gülmek bana çok iyi geliyor.

Sana hayranlık duyan, seni idol olarak gören binlerce genç sporcu var. Onlara ne söylemek istersin?

Ben ister profesyonel, ister eğlenmek için spor yapan herkese keyif almayı unutmayın diyorum. Spor hayatı güzelleştiren, zenginleştiren, birbirimizle yakınlık kurmayı sağlayan bir araç. Başarılar, hırs bunlar elbette gerekli ama sporun özündeki değerleri kaybetmeden. Genç sporculara tavsiyem, beslenme ve programlarına çok dikkat etmeleri. Disiplin bu işin temeli.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı için mesajın var mı?

Atatürk’ü saygıyla ve minnetle anıyorum. Bugün hala bizi ışığıyla aydınlatıyor. Bize bu güzel vatanı bıraktı. Biz de onun emanetine sahip çıkacağız. Gençlik ve spor için bir bayramımız olması bence çok anlamlı. Ahlaklı ve iyi sporcular olmak, insanlarımızı gururlandırmak için daha güzel bir motivasyon düşünemiyorum. Ülkemizin daha büyük başarılar kazanacağına inanıyorum. Gençlere güveniyorum. Onlar da kendilerine güvensinler.

Socrates Dergi