BMX Sporcusu Bora Altıntaş’la Konuştuk
3 dk
İstanbul Boğazı’nın tam ortasında bir feribotta düzenlenen bir yarışma: Red Bull Bike Your Side... Bu organizasyonu en iyi anlatabilecek isimden, BMX sporcusu Bora Altıntaş'tan dinledik.
Geçtiğimiz günlerde bir BMX etkinliği için kendimizi denizin ortasında bulduk. Evet yanlış okumadınız, İstanbul Boğazı’nın tam ortasında bir feribotta düzenlenen Red Bull Bike Your Side’da, on iki BMX sporcusu birbiriyle kıyasıya bir mücadeleye girdi. Biz de bu etkinliği yerinden takip ettik.
Zaman zaman şiddetini artıran rüzgâr işleri zorlaştırsa da altışar sporcudan oluşan Asya ve Avrupa takımları, gün batımına kadar nefes kesen bir performans izletti. Bora Altıntaş, Ediz Tenşi ve Ahmet Samet Erdem’den oluşan jüri, yoğun bir karar sürecinin ardından Asya takımını galip ilan ederken, Avrupa Takımı’ndan İsmail Emre Dalgıç da yarışmanın MVP’si ödülüne layık görüldü.
Gösteriden önce, etkinliğin ev sahibi ve Türkiye’nin en önde gelen BMX sporcusu olan Bora Altıntaş’la sohbet etme fırsatı bulduk. Onun serüvenine kulak verelim.
Klasik bir soru gelsin ilk olarak. BMX’e nasıl başladın?
Öncelikle herkese merhaba. Benimle bu güzel röportajı yapmak istedikleri için Socrates ailesine çok teşekkür ederim. Aslında bu spora, arkadaşlarımın beni zorla evden çıkarmasıyla başladım. Basketbol ve atletizmle de ilgileniyordum ama sonrasında oyun konsolları nedeniyle biraz eve kapanmıştım. Arkadaşlarımın bisiklet sürme konusundaki ısrarlarına dayanamayıp bir dağ bisikleti aldım, daha sonra da onların BMX’lerini deneyerek bu alana geçtim. İnternetten bol bol video izledim. Tabii bu sporu yapmak için rampalar ve parkurlar gerekiyor. Öğrenme aşamamda böyle alanlarımız yoktu. O yüzden babam evdeki bir kapıyı söküp rampa haline getirdi ve ben de ilk hareketlerimi orada öğrendim.
Bu sporu öğrenmek için profesyonel bir eğitim alınıyor mu yoksa herkes kendi kendinin eğitmeni midir?
Profesyonel eğitim pek yaygın değil, herkes kendi kendinin eğitmeni konumunda. Tabii ki başlarda önlemler alınıyor. Bu işler için özel parkurlar, sünger havuzları, hava yastıkları var. Başlangıçta hareketler buralarda öğreniliyor, sonrasında gerçek parkurlara adım atılıyor. Yanınızda çok yetenekli sporcular varsa, onlar da eğitim sürecinde destek verebiliyor.
Bir BMX sporcusunda olması gereken özellikler sence nelerdir?
İlk başta saygılı olmalı. Disiplin isteyen ve insanlarla paylaşım gerektiren bir spor bu. Çok fazla antrenman yapılıyor. Sabırlı olması da gerek çünkü hareketleri öğrenmek hiç kolay değil. Düştükten sonra yılmaması lazım. Zeki, çevik ve ahlaklı olması gerek diyelim kısaca.
BMX 2008’den beri olimpik bir spor dalı halini aldı. 2024 Paris Olimpiyat Oyunları yaklaşırken, hedeflerin arasında Türkiye’yi bir gün böyle bir arenada temsil etmek var mı?
Bu soru bana daha önce de soruldu ama durum şu: BMX’in sokak, park, flatland, toprak ve yarış gibi dalları var. Benim mücadele ettiğim sokak dalı maalesef henüz olimpiyatlara dahil edilmedi. Fakat park dalı girdiğine göre bir gün sokak dalı da yer alacaktır diye umut ediyorum. O zaman ülkemi en iyi şekilde temsil etmek isterim.
Diğer ülkelere nazaran Türkiye’de BMX sporuna dair yaklaşım nasıl? Keyifli ve zorlu yanları neler?
Keyifli taraflarından birisi, bugünkü gibi boğaz ortasında bir etkinlik düzenleyebilmek. Bugüne kadar denizin ortasında, feribotta bir BMX etkinliği hiç yapılmamıştı. Dünya’da da bir ilki gerçekleştiriyoruz. Bora Altıntaş olarak bu sporun öncüsü olabilmek bana çok keyif veriyor. Zorlu yanı da insanlar henüz futbol, basketbol, voleybol gibi bilgili olmadığından bu sporu sokaklarda ve parklarda yapmak güçleşiyor. Bunu da ilerleyen zamanlarda aşmak niyetindeyiz.
Red Bull ile yolun nasıl kesişti? Bu birlikteliğin senin serüveninde nasıl bir etkisi oldu?
Sosyal medyada aksiyon videoları paylaştıktan sonra Red Bull beni keşfetti ve hayatıma bambaşka bir sayfa açtı. Dünya beşinciliği, altıncılığı, Avrupa birinciliği elde ettim. Red Bull benim için bir markadan ziyade bir aile kesinlikle.
Son olarak bugün İstanbul Boğazı’nın tam ortasında Red Bull Bike Your Side etkinliğinin ev sahipliğini yaptın. Etkinliğe dair yorumlarını da alalım.
İşin doğrusu bu, arabayla köprüden geçerken aklıma gelen bir video fikriydi. Biz bu fikri etkinliğe dönüştürmek istedik. Türkiye içindeki en yetenekli sporcuların katılımıyla Avrupa ve Asya olarak iki farklı takım belirledik. Bu sporcular denizin ortasında bir feribotta parkur içerisinde yarışacaklar. Amacımız, eşit güçteki bu iki takımın, sakatlık olmadan tatlı bir rekabet yakalaması. Ayrıca bugünün jürisi benim. Bu yetenekli sporcuları değerlendirmek benim için hayli zor olacak. En iyi şekilde seçmeyi başarırım umarım.
Bize vakit ayırdığın için teşekkür ederiz Bora.
Ben teşekkür ederim, çok sağ olun.