Son
4 dk
'Almanak 2022’ ana konulu 94'üncü sayımızın girişinde Caner Eler’in kaleminden Socrates'in vedası yer alıyor.
"Elvedada tatlı bir tereddüt tınısı var. Hoşça kal kısa ve nihai, geçmişi geleceğe bağlayan ipi koparabilecek kadar keskin dişli bir sözcük." -John Steinbeck, Kaygılarımızın Kışı
Haftalar öncesinde bu sayıyı 2022'de olan bitene ayırarak geride kalan 365 güne veda etmek istiyorduk. Ay başında her zamanki gibi Atahan Altınordu, İnan Özdemir, Buğra Balaban, Aras Yetiş, Kaan Demirel, Ruhat Akkuş, Arhan Ata Pilavoğlu ve Kerim Kılıç'tan konu önerilerini aldık. İlhan'la beraber kendi düşüncülerimizle harmanladık ve konu planını oluşturduk. Katar'daki Dünya Kupası'nın bitişini bekleyip sayımıza ve kapağımıza son halini verecektik. Edito'yu da hep olduğu gibi en son saatler yazacaktım. Fakat sanki içime doğmuş gibi John Steinbeck'in Kaygılarımızın Kışı eserindeki alıntıyı, birkaç hafta önce köşeye koymuştum. Zira bu yazıda zaten vedalardan bahsetmeyi planlıyordum. Hayatını kaybedenler, spordan emekli olanlar ve yakında emekli olacaklarla beraber 2022, bana 'sonların ve vedaların' yılı gibi hissettirmişti. Hatta 18 Aralık'ta Daha önce Socrates'e de içerik üreten çok değerli yazar Louisa Thomas, The New Yorker'da "2022 Sporda Bitişlerin Yılı Oldu” başlıklı bir makale yazmıştı ve şöyle devam etmişti: “Ufukta yeni bir dönem olabilir. Ancak bu esnada, birçok yeniden değerlendirme, emekli olma ve vedalaşma var."
Ancak tüm bunların ortasında bu sayfada gözlerim dolarak Socrates Dergi'ye veda edeceğimi hiç hayal etmemiştim. Evet sadede gelmekte bu kadar zorlanmamın ve cümleleri böyle uzatmamın sebebi Socrates Dergi'nin kâğıda basılan son sayısını sizlere sunmamız. Matbu dergi olarak yayın hayatımız sona erdi. Radikal Gazetesi'nin o unutulmaz manşetindeki gibi maalesef biz de bize ayrılan kâğıdın sonuna geldik. Elbette hayatını kaybeden insanlarla karşılaştırılamayacak bir konu ancak bizim için ağır bir veda bu.
Bir süredir çeşitli önlemlerle basmayı sürdürdüğümüz dergiyle alakalı, ülkenin ekonomik gidişatını düşündüğümüzde 2023 yılına dair kaygılarımız vardı. Belki daha radikal önlemler alırız diyorduk. Ancak çok keskin değişen şartların etkisiyle aniden ve çok hazırlık yapamadan dergimize ve size veda ediyoruz. Temmuz'da çıkarmayı planladığımız 100. sayımızı görmeyi ya da Nisan 2023'te çıkaracağımız 8. Yaş Özel Sayısı'na dokunmayı çok isterdik. Fakat ağır şartlar bunu ne yazık ki mümkün kılmadı.
2012-2013 gibi sohbetlerle fikrini oluşturmaya başladığımız Socrates Dergi projesi, Bağış Erten önderliğinde 2014 Yazı'nda yapım aşamasına girmişti. O süreç hiç kolay olmamıştı. Fikirlerimiz vardı ama paramız yoktu. Can Öz'ün kişisel olarak dergiye inanması ve Can Yayınları'nın desteği derken çekirdek ekip olarak aramızda yaptığımız toplantılarla olgunlaşan projeyi görsel dünyada da somutlaştırmamız gerekiyordu. Bu konuda çok değerli dostum Volkan Karakaşoğlu ve TBWA Ajans projeye inandılar. "Düşünen Spor Dergisi" sloganını Volkan bulmuş, tasarım ve kurumsal kimliği ekipçe üstlenmişlerdi. O ekipten Hüseyin Sandık kreatif direktör olarak 94 sayının da kapağını çizip tasarlarken Socrates'in görsel dünyasının baş mimarı oldu. Ogan Çaylayık ve daha birçok dost dergiciliğin olmazsa olmazı reklam ve proje tarafında bize ışık tuttular. İlk sayının Edito'sunda Bağış Erten "Bu devirde dergi mi çıkar?" başlıklı yazısında o sürece yer vermişti. 8 Nisan 2015 bizim için isimlerimizin üzerinde yazdığı en güzel şeyle buluştuğumuz gündü. O açılış teşekkürüydü, bu da maalesef veda teşekkürü.
Daha ilk günlerden itibaren aynı masada yan yana oturup dirsek çürüttüğüm Onur Erdem, İnan Özdemir ve İlhan Özgen gibi muhteşem yazı işleri müdürleri rotayı belirlemede hep yanımda oldular. Bana katlandıkları için onlara özel bir teşekkürü borç bilirim. Oya Çitçi, Bertan Kılıçcıoğlu, Alptuğ Uslu ve Cemre Özdemir gibi harika görsel yönetmenler ile çalıştık. Ekibi ve projeyi başta bir araya getiren Bağış Erten'e, projeye inanan ve destekleyen Can Öz'e ve Can Yayınları'na, orijinal ekipten Mustafa Taha, Burak Kuru, Emir Güney, Duygu Coşkunseda ve Kutay Ersöz gibi isimlere çok teşekkürler. Uğur Ozan Sulak, İnan Özdemir, Ozan Can Sülüm, Sencer Yücel kurucu ekipte editör-yazar olarak başladıkları yerden yükselip başka görevler aldılar. Socrates kimileri için bir okul da oldu; burada olgunlaştılar, başka görevlere geldiler. Aras Yetiş, Buğra Balaban, Ali Çolak, Emre Gürkaynak, Başak Can, Arhan Ata Pilavoğlu, Ruhat Akkuş, Göksu Bulut... Burada tüm isimlere yer vermemin mümkün olmadığı bir katkı ve emek zincirinden söz ediyorum. Aycibin Pasajı'ndan 4 Levent Sanayi'ye değin süren bu uzun, özel ve muhteşem yolculuktaki tüm yol arkadaşlarıma çok teşekkürler.
Elbette en büyük teşekkürlerden biri de siz okuyucularımıza. Evet, Socrates Dergi artık basılmayacak ancak büyürken yarattığımız YouTube, Podcast ve web sitesi gibi farklı mecralarda var olmaya devam edecek. Socrates Dergi'nin tüm arşivini sizlere web sitemizde açacağımız gibi yine Socrates ekibi siteden içerikler üretmeye devam edecek.
Ve dergi ekibi… Size edeceğim teşekkür hiçbir şeyi karşılamaz. En çok o uykusuz geceleri, en ufak bir harf için bile gösterilen özeni, sizlerle konuları tartışmayı, dergiye beraber yön vermeyi ve en çok da yaşanan unutulmaz hatıraları çok özleyeceğim. Socrates Dergi'ye kimliğini veren derin kökler, gücünü, onu kuran ve yaşatan tüm insanlardan alıyor. O kökler her zaman Socrates'in ortasında bir çınar ağacı gibi duracak. Sonuçtan ziyade süreci, nicelikten çok niteliği ve belli prensipleri hep hatırlatarak.
Artık ayın 18-25'i arası dergide sabahlamalar yok. Alptuğ Uslu'nun bir zamanlar dediği gibi: "Bu derginin matbaaya geç gittiği oldu, hatalı gittiği oldu, eksik gittiği oldu ama gitmediği hiç olmadı." Tam 94 ay sonra ilk defa gelecek ay matbaaya gitmiyoruz. Ancak ileride bir gün tekrar buluşmayı umuyoruz. Zaten o yüzden de hoşça kal değil de elveda demek istiyoruz.
Bizim için tarif edilemez eşsizlikte bir yolculuktu... Umarım sizler de memnun kaldınız. Hatalarımız olduysa affola.
Bu sayı; Socrates Dergi'ye farklı şekillerde emek veren, katkı sağlayan, okuyan, biriktiren, destek olan herkes için... Kocaman sevgiler ve saygılar. Elveda.
"Güzellik önce gelir, zafer onu takip eder. Asıl mühim olan ise hazdır." -Socrates