Yağmur Adam

4 dk

Altı yılda pokerin zirvesine çıkmak... 25 yaşındaki Fedor Holz, bunu başardı ve sonra da emekliliğini açıkladı. Peki, onu farklı yapan neydi?

Fedor Holz poker dünyasının en büyük yıldızı konumuna gelmişken bu yılın başında emekliliğini açıkladı. Üstelik Holz sadece 25 yaşında. Profesyonel kariyeri sadece altı yıl sürdü Alman oyuncunun. Poker yaş haddinden emekli olunan bir alan değil pek. Tamamen tercihle alakalı. Ama o sadece altı yılda pokerin 1 numaralı oyuncusu olmayı başardı. Bu süreçte resmi turnuvalardan 26 milyon doların üzerinde ödül kazanarak tüm zamanlar listesinde beşinciliği elde etti. Üstündeki dört isim içinde en kısa kariyer 20 yılken Holz’un altı yılda neler yaptığını siz hesap edin.

Pokerde son 10 yılda hızla yükselen yeni jenerasyon, masaların ağır abilerinin yerini alırken Fedor Holz da ‘yeni strateji’nin poster çocuğu olmayı başardı. 20'li yaşlardaki yeni jenerasyon poker oyuncuları hold'em'i bilgisayar simülasyonları ile baştan aşağı değiştirdiler. Fedor da onlardan biri. Pek çoğu gibi çocukluğu Magic The Gathering oynayarak geçmiş. Her üst düzey kart oyuncusu gibi bu süreçte elindeki kartlarla değil rakibin yapabilecekleri üzerine uzmanlaşması pokere geçmesini de kolaylaştırmış elbette. Yoksa daha 19 yaşında yılların kurtları ile aynı masaya nasıl oturacaksınız?

Ancak Fedor'u kendi jenerasyonunun dâhi çocuklarından ayıran başka bir şey var. Evet, çok zeki. Evet, çok çalışkan. Kart oyunlarının mekaniklerini çok iyi bildiği gibi, olasılıkları çok hızlı hesaplıyor. Bilgisayarın yaptığı milyonlarca simülasyonu inceleyip hangi durumda nasıl reaksiyon göstereceğine anında karar veriyor. Hemen her üst düzey poker oyuncusu gibi kusursuz bir mühendis. İyi de onun seviyesinde, onun kadar çalışkan, onun gibi kart oyunu mekaniklerini çok iyi bilen onlarca oyuncu var. Peki Holz, farkı nerede açıyor? Diğer tarafta, yani psikolojik bölümde...

Hold'em'in üç temel ayağı var: Strateji, psikoloji ve şans. Şans için yapabilecek bir şey yok. Strateji malum, artık en üst düzeyde fark yaratabileceğiniz bir konu değil. Mühendis gibi düşünen zeki oyuncuların hemen hepsi tüm stratejilere zaten hâkimler. İşin psikoloji tarafı ise çok değişken. 19 yaşında bir gencin bu alanda bu denli büyük bir fark yaratabilmesi ise tek kelimeyle olağanüstü.

Holz tipik bir ‘geek’; çizgi romanlar, rol yapma oyunları ve fantastik edebiyata kendini veren türlerden. Dışarda görseniz de ilk verdiği imaj öyle oluyor. Gençlik korku filmlerinde ilk ölen karakter gibi. Ancak poker masasında bambaşka birine dönüşüyor. "Sessiz olandan korkacaksın" dedirten türden, Anton Chigurh gibi bir psikopat adeta. Sessiz sakin dururken bir anda aykırı bir şey yapabiliyor. Hani görünürde hiçbir şey yoktur ama nedensiz bir ürperti gelir ya üzerinize... İşte o ürpertiyi yaratan türden bir karakter Holz. Rakiplerinin ifadeleri bunlar. Poker sonuçta bir manipülasyon sanatı. Holz kadar korkuyu manipüle eden ikinci bir oyuncu daha yok. Elinden floş royal değil kanlı bir balta çıkacakmış hissi veriyor rakiplerine. Risk hesaplaması ve strateji de işte bu psikolojik manipülasyonla etkileniyor. Matematik riski duygusal riskle harmanlayarak ve ikisini birden manipüle ederek tarihte görülmemiş bir fark yaratıyor.

Peki neden zirvedeyken bıraktı pokeri? Kendi ifadesiyle ‘misyonunu tamamladı’. İlginç bir tabir çünkü poker bir görev veya iş değildir. Üst düzey pokercilerin hemen hepsi bir şekilde bağımlıdır oyuna. Başka hiçbir şey pokerdeki adrenalinin yerini tutamaz. Erk denen kavram biraz da kapitalizmin katalizör etkisiyle zaman içinde parayla çok özdeşleşmiş bir kavramdır.

Erkekler için para riske etmek, para için mücadele etmek varoluşsal bir dürtü. Hele bunun üzerine oynamak. Daniel Negreanu'dan Phil Ivey'e, Ole Schemion'dan Justin Bonomo'ya kadar tüm üst düzey pokerciler daha ilk gençlik yıllarında girdikleri pokerden asla kopamamışlar. Defalarca son kuruşlarına kadar masada kaybedip küllerinden yeniden doğmuşlar. Kumarbazlık, bir psikolojik rahatsızlık. Ve yeterince oynarsanız, o adrenaline bağımlı olmamak imkânsız.

Ya da değil... Görüyoruz ki en azından Holz için değilmiş. Viyana'ya taşınan Holz bugünlerde kendi kurduğu Primed Minds şirketi ile pokerden altı yılda kazandığı yaklaşık 50 milyon dolarla (resmî turnuvalar kadar özel oyunlardan kazanmış durumda) değişik alanlara yatırım yapıyor. 18 farklı teknolojik startup'ın yatırımcı ortağı. Espor takımı kurdu. Oyun geliştirme şirketi açtı. Bir nevi özüne döndü Holz. 18 yaşından önce kendisine keyif veren şeylere yani. Sadece biraz daha büyük ölçekte oynuyor artık. Tekrar Magic'e başlamış mıdır bilinmez ama "Eksik kalan Örümcek Adam serimi tamamladım" diyerek gönlünün nerede olduğunu belli etmiş durumda. Psikopat rolünü Javier Bardem'den daha iyi oynayan dünyadaki tek isim olabilir ama özünde sıradan (daha doğrusu son derece üst düzey) bir geek o...

Socrates Dergi