
Geleceğin Yıldızları: #8 Alina Zagitova
4 dk
Bu listede farklı nedenlerle seçilmiş 30 sporcunun irili ufaklı portrelerini okuyacaksınız. 1 Ocak 1993 sonrası dünyaya gelen bu isimleri yan yana sıralayan şey ise kendi dallarında birer efsaneye dönüşme ihtimalleri olması. Bazıları hâlihazırda yaptıkları işin en iyisi, bazıları da henüz yolun ortasında. Ama şimdiden birçok genç sporcuya ilham verdikleri bir gerçek.
Rusya kış sporlarında tarihinin kuşkusuz en sancılı dönemini yaşıyor. 2014 Soçi’deki rekor başarının ardından patlak veren doping skandalı ve Rusya’ya konulan yasak zaten büyük bir hayal kırıklığı yaratmışken olimpiyat bayrağı altında PyeongChang’a giden kafile de bir Rus takımının kış oyunlarındaki en kötü derecesini aldı. (İkisi altın, 17 madalya). Güney Kore’deki bu hayal kırıklığının arasında pırıl pırıl parlayan isimse kuşkusuz iki altın madalyadan birini getiren 2002 doğumlu Alina Zagitova’ydı.
Günümüz buz pateninde üst düzey yarışma yaşı o kadar düştü ki sporcuların gelişimini takip etmek gerçekten kolay değil. Özellikle Rusya şampiyonaları bu alanda ciddi bir (kötü) üne sahip. Özellikle kadınlarda üçlü atlayışların öneminin artmasıyla beraber fizik olarak hafif sporcuların avantaj sağlaması, başarı ibresini Japonya ve Kore gibi Uzakdoğu ülkelerine döndürmüştü. 2005’te Irina Slutskaya’nın aldığı altından sonra Rusya, Dünya Şampiyonalarında 10 sene kadınlar altın madalyası göremedi. Bu süre içinde Japonya ve Kore ise yedi altın aldı. Rus antrenörlerin buna bulduğu çözüm ise büyük bir tartışmaya yol açtı.
Milli takım antrenörü Aleksi Mişkin, 2008 Rusya Şampiyonası’na 11 yaşındaki Elizaveta Tuktamişeva’yı getirdi. Tuktamişeva sonraki sene Rusya ikincisi olurken 2015’te de Rusya’ya uzun yıllar sonra ilk dünya şampiyonluğunu tattırdı. 2008’den itibaren Rusya şampiyonalarında yaş ortalaması çok tartışmalı yaşlara inerken, bazı Rus şampiyonları yaş sınırı nedeniyle Dünya Şampiyonalarında boy gösteremedi. Rusya, bu tartışmalı yöntemle kadınlar buz pateninde toparlandı ve Soçi’de Adelina Sotnikova’yla tarihinin ilk tek kadınlar olimpiyat altınını aldı. PyeongChang’da ise Alina Zagitova ve Evgenia Medvedeva’yla altın-gümüş dublesi geldi.
Tataristan’ın komşusu Umdurtya doğumlu Zagitova, büyük bir yetenek. 2016'dan beri gençlerde ve büyüklerde girdiği şampiyonalarda çok az geçildi. Bunu da çoğu kez Medvedeva gibi, kadınlarda şu ana kadar elde edilmiş en yüksek puanı yakalamış bir sporcuya karşı yaptı. Olimpiyatta da Medvedeva’yı geçmesi ancak kısa programda dünya rekoru kırmasıyla mümkün olabildi. 2002 doğumlu bir sporcunun yalnızca teknik ve artistik üstünlüğünden değil, böyle ağır bir rekabete tüm sezon boyunca dayanabilmiş olmasından da bahsetmek gerekiyor. Zagitova, bu anlamda kuşkusuz olimpiyat tarihine son derece istisnai bir figür olarak geçecek. Ancak burada sorulması gereken başka bir soru var.
Son Rusya Şampiyonası’na baktığımızda, üç sene öncesinin dünya şampiyonu 21 yaşındaki Tuktamişeva ancak yedinci olabildi. Önündeki altı sporcunun en ‘yaşlı’sı 17 yaşında. Bir önceki olimpiyat şampiyonu Sotnikova ise iki senedir tamamıyla kayıp durumda. Dahası, Zagitova ve Medvedeva’nın saltanatı daha şimdiden tehdit altında. Bu sene Dünya Gençler Şampiyonu olan 13 yaşındaki Aleksandra Trusova, şu anda dörtlü atlayışlar gerçekleştirebiliyor ve tarihin en yüksek üçüncü serbest program derecesinin sahibi.
Zagitova ve Medvedeva hiç kuşkusuz çok büyük başarılar elde etti. Ancak seneye Rusya Şampiyonası’nda podyumda kalabilecekleri bile garanti değil. 2022 Olimpiyat Oyunları’na gitme ihtimalleri ise çok çok düşük. Diğer tarafta ise 31 yaşında hâlâ olimpiyatta takım madalyası kovalayan İtalyan Carolina Kostner gibi bir örnek var. Rusya’nın, Vladimir Putin’in dünya hâkimiyeti hırsıyla beslenen yetenek fabrikası 20 yaşındaki gençleri emekli ederken, Zagitova’nın kariyerinin kaç sene süreceğini kestirmek gerçekten çok zor.