
Herkül
4 dk
Zydrunas Savickas’ın kariyeri, televizyon izlerken başladı. Ancak daha sonra, sırtında dünyaları taşımaktan buna pek zaman bulamadı.
Televizyonların yavaş yavaş her evin salonunda kendine yer bulmasıyla birçok şey değişti. Toplumların sosyal alışkanlıklarından hayat görüşlerine, hatta düşünce biçimlerine kadar fazlaca şey. Dünyanın çeşitli yerlerindeki spor organizasyonları da aynı dönemlerde dünyanın daha farklı yerlerindeki kanepelerden izlenmeye başladı. Diego Maradona’yı beyaz camda izleyenler, sokak aralarındaki gollerinden sonra onun adını haykırdı. Michael Jordan basketbolseverlerin gönlünü çalarken, olimpiyat oyunları dört senede bir kendi efsanelerini yarattı. Çocukluğu, halen yaşadığı Litvanya’da geçen Zydrunas Savickas ise ekranın önüne geçtiğinde kendine başka kahramanlar ve bambaşka bir dünya buldu.
Bir Strongman yarışmasını ilk defa televizyondan izleyen Zydrunas Savickas, günün birinde karşısında gördüğü adamlar kadar güçlü olabilmenin hayalini kurdu ve kısa sürede bu uğurda çalışmaya başladı. Anlattığına göre, babası da çok güçlü ve kaslı bir adamdı ancak asla bunun için çalışmamıştı ve çalışmayacaktı. İlk olarak 13 yaşında salona giren ve 16 yaşında ilk Strongman yarışını tamamlayan Savickas için kariyer yolu kısa sürede çizilmişti. 17 yaşında çıktığı ilk powerlifting müsabakasında tüm Litvanya rekorlarını kırdığında sıra başarı ölçeğini büyütmeye gelmişti.
1998 ve 2000’de Strongman için elemeleri atlamayı başaran Savickas’ın, ilk başarılı derecesi 2002’de elde ettiği ikincilik oldu. Bunun için nasıl mı çalışıyordu? Çeşitli araçları çekiyor, atlas taşlarını taşıyor, her sene değişen konseptlere bağlı olarak farklılaşan ağır cisimleri yükseğe ya da ileri fırlatmaya çalışıyordu. Rakipleriyse yine kendi gibi devasa adamlardı. 2002’de bu devlerin çoğunu geçip ikinci olan Savickas, takip eden iki yılda da aynı başarıyı tekrarladı. Sonrasındaysa sakatlıkların da etkisiyle dört yıllık bir ara verdi. Bu nedenle, 2009’daki ilk şampiyonluğu kariyerinin başka bir yerinde duruyor. Savickas bu başarıyı, “2009, kariyerimin en önemli şampiyonluğu çünkü en iyi dört yılımda yarışmalardan uzak kalmıştım. Geri dönmek ve en güçlünün Mariusz mu, ben mi olduğunu göstermek önemliydi” diyerek anlatıyor.
Bahsi geçen Mariusz, Mariusz Pudzianowski. Hâlâ beş şampiyonlukla Strongman konusunda zirvede. Dört defa birincilik kürsüsüne çıkan Zydrunas Savickas hâlâ rakibini yakalamaya yakın ama 2016’daki yarışta zirveyi alan ABD’li Brian Shaw da şimdiden dört şampiyonlukta. Yani Savickas’ın etrafını her yandan saran bir rekabet söz konusu.
Ancak kariyeri boyunca karşısına daha büyük zorluklar ve rekabetler de çıkmıştı. Yaşadığı sakatlıklar bir yana, Savickas kariyerine başladığında Litvanya ‘en güçlü adam’ olma hayalinin yaygın olduğu bir yer değildi. Bu sebeple dünya çapındaki etkinliklerde onlara pek yer açılmıyor, kısıtlı kontenjan için zorlu bir savaş veriliyordu.
Tahmin edebileceğiniz üzere, bir süredir ülkede işler değişti. Savickas da bugünlerde ‘dünyanın en güçlü adamı’ olarak anılıyor. 13 defa powerlifting’de dünya şampiyonu oldu, yedi defa Arnold Strongman Classic kazandı ve dört defa da dünya Strongman şampiyonu oldu. Tahminen, artık Litvanya’da daha fazla çocuğun televizyon izlerken kendi yolunu çizme ihtimali var...
Savickas’la 7 Gün
Dünyanın en güçlü adamı olmak kolay değil. Savickas da bu uğurda haftanın altı günü çalışıyor. Antrenmanlarını hem spor salonunda aletlerle hem de açık alanda Strongman yarışlarını prova ederek geçiren Litvanyalının bir haftasına göz atalım:
Pazartesi: Haftanın ilk gününde sendrom yok, bacak çalışmaları var; squat, leg curl, leg press... Hepsi pazartesi antrenmanında.
Salı: Strongman provası; fazlaca ağırlıkla yürünen Farmer’s Walk, tekerlek ve kütük atma/taşımalar bugünde.
Çarşamba: Kardiyo günü; Savickas bir saatini 5 km/s hızla yürümeye ayırıyor.
Perşembe: Deadlift zamanı; dumbell’lar, triceps bench press, cable pulls...
Cuma: Biraz daha yarışlara yönelik idman; atlas taşları ve kamyonet çekme, cuma gününün işi. Savickas bu ikinci antrenmanı kendi arazi aracını kullanarak yapıyor.
Cumartesi: Bir saat kardiyo.
Pazar: Herkesin haftada bir gün dinlenmeye ihtiyacı var, değil mi!