Yavaş Yavaş

4 dk

Dünya, Karsten Warholm'den 400 metre engellide dünya rekoru bekliyor. Ama Norveçli yetenek madalya koleksiyonuna yeni parçalar eklemekten başka bir şey düşünmüyor. Şimdilik...

Karsten Warholm "Bu hakikaten oldu mu, gerçek mi?" diye soruyordu, Londra Stadyumu'nda kazandığı 400 metre engelli dünya şampiyonluğunun ardından. Foto muhabirleri gülerek "Evet" yanıtını vermişlerdi ama Warholm biraz daha ileri gidip onlardan kendisine çimdik atmalarını istemişti. Warholm son dönemde Ingebrigtsen Kardeşler ile birlikte Norveç atletizmini yeniden kürsüye sokan adam. Evet, 2017'deki şampiyonluğunu kimse beklemiyordu ancak oktatlonda 18 Yaş Altı Dünya Şampiyonu olduğu 2013 yılından 2017'ye kadar 400 metre engellideki gelişiminin 4.30 saniye olduğunu düşünecek olursak bu momentumla gelen şampiyonluk kimse için sürpriz olmadı.

110 metre engellide Avrupa ve dünya şampiyonu olan Colin Jackson da aynı düşüncede. "Yeteneğinden herkesin haberi vardı ama büyük bir sporcuyu yetenekli bir sporcudan ayıran şey istikrardır. İki sene içinde iki Londra yarışında koştuğu süreler arasında 1 saniyenin üstünde fark var. Müller Games'te onun 47.12 koştuğunu gördüğümden beri dünya rekorunu kıracağından bir an bile şüphem olmadı" diyor. Warholm'ün antrenörü Leif Olav Alnes ise bunun çok da mantıklı bir beklenti olmadığı görüşünde. "Colin, Karsten'in 2024'e kadar bir şekilde rekoru kıracağını düşünüyor belki ancak biz biraz daha sıkıcı bir stratejiye sahibiz, yarışları kazanmak için çalışıyoruz, rekorları kırmak için değil."

Koçunun bu söylemi sizi yanıltmasın, Diamond League'in Oslo ayağında 47.33'le Avrupa rekorunu geliştirdi Warholm. Dünya şampiyonası yılında Avrupa rekorunu kırarken, tarihin en iyi yedinci süresine imza attı. Rekor giderek yaklaşıyor. Fakat daha önemlisi 23 yaşındaki sporcunun olgunluğu. İki sene içerisinde normal bir yetenekli genç sporcudan kendi branşının kralı ve Diamond League ayaklarının tanıtım yüzü olmaya giden, Puma'yla sponsorluk anlaşması imzalayıp idolü olan sporcularla basın toplantıları yapan birine dönüştü Warholm. Ve bunu kaldırabilecek bir karaktere sahip. "Onun profesyonelliği ve mental gücü sayesinde süreler gelişmeye devam ediyor, bu kadar hızlı yükselen bir sporcunun sakatlanmaması veya kafaca dağılmaması çok zor, sadece bu yüzden de saygıyı hak ediyor" diyor antrenörü.

Doha'daki 2019 Dünya Şampiyonası'na gidilirken Karsten Warholm'ün düşüncesi unvanını koruyabilmek. Rai Benjamin, Abderrahman Samba, Alison Santos gibi çok yakın rakipler var ve daha önemlisi, 400 metre engellinin alametifarikası olan sürprizlere yatkınlığı sebebiyle son engelden çıkana kadar her şeyin olması mümkün. Warholm, "Her yarışta standart biraz daha artıyor ve kazanmak biraz daha zorlaşıyor, insanların bunu fark ettiğini pek düşünmüyorum" diyor.

2016 Rio, atletizmin izlenme sebeplerinden en büyüğü olan Usain Bolt'a veda ettiğimiz olimpiyattı. O dönem Karsten Warholm ise yetenekli genç bir 'hiç kimse'ydi. 2020 Tokyo'da ise Avrupa ve belki de duble dünya şampiyonu apoletiyle, altın madalyanın en büyük adayı, dünya rekoru kırma potansiyelli bir sporcu olarak bulunacak. Belki de olimpik atletizmde Bolt'u izlemeye alışkın bizler için onun boşluğunu doldurmaya aday isimlerden biri olarak...

Socrates Dergi